Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται στην είσοδο του ιστορικού φρουρίου “Φιρκά”. Ιδρύθηκε το 1973 με σκοπό να προωθήσει τις ναυτικές παραδόσεις και την ιστορία του νησιού. Το Μουσείο συνεργάζεται και αλληλεπιδρά με άλλα Ναυτικά Μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει 2.500 αντικείμενα, όπως κειμήλια, αντικείμενα που βρέθηκαν στον πυθμένα της θάλασσας, πίνακες, χάρτες, φωτογραφίες, μακέτες πλοίων, ναυτικό εξοπλισμό κ.λπ. Τα εκθέματα οργανώνονται σε μονάδες, σε χρονολογική σειρά, από την Εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα . Υπάρχει επίσης μια ειδική έκθεση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με μια πλούσια συλλογή οστράκων από διάφορα μέρη του κόσμου.

Στη μεγάλη αίθουσα στο δεύτερο όροφο, υπάρχουν εκθέματα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ άλλων, το μοντέλο της γέφυρας ενός πλοίου με τορπίλες. Όταν ο επισκέπτης βρίσκεται εδώ, ηχογραφημένοι ήχοι δίνουν την αίσθηση ενός πραγματικού σκάφους με τορπίλες που κινείται στη θάλασσα.

Το κύριο έκθεμα του μουσείου είναι το ανακατασκευασμένο μινωικό πλοίο “Μινώα”, ένα πιστό αντίγραφο των πλοίων που έπλεαν στα νησιά περίπου 1500 χρόνια π.Χ. Το “Μινώα” εκτίθεται σε ένα από τα ανακαινισμένα παλιά κτίρια, στο Αρσενάλι, στο τέλος του ενετικού λιμανιού πίσω από τη μαρίνα.

Διεύθυνση: Ακτή Κουντουριώτη, Ενετικό Λιμάνι Χανιά