Φαράγγι Σαμάριας

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το πιο γνωστό τουριστικό αξιοθέατο των Χανίων και μακράν ο πιο δημοφιλής περίπατος. Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι διασχίζουν το φαράγγι κάθε χρόνο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Το χειμώνα το φαράγγι είναι κλειστό για τους επισκέπτες λόγω της επικινδυνότητας του νερού και της πτώσης βράχων.

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μακρύτερο φαράγγι στην Ευρώπη. Είναι μια περιοχή φυσικής ομορφιάς. Σπάνια χλωρίδα και πανίδα έχουν διατηρηθεί σε αυτή την περιοχή και προστατεύονται. Τα βουνά που έχουν σχηματιστεί είναι άγρια, ψηλά και απότομα. Όποιος διασχίσει το φαράγγι περνάει μέσα από αρχαία δάση με πεύκα και κυπαρίσσια βρίσκονται ανάμεσα στους απόκρημνους βράχους. Το μονοπάτι ξεκινά από το Ξυλόσκαλο (κοντά στον Ομαλό) στα Λευκά Όρη, σε υψόμετρο 1230 μέτρων ενώ τελειώνει στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης στο Λιβυκό πέλαγος. Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι διαρκεί συνήθως 3-5 ώρες (εκτός από τα διαλείμματα).

Αν θέλετε να αποφύγετε τα πλήθη, μπορείτε να επιλέξετε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας γύρω στο μεσημέρι της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να φτάσετε στην Αγία Ρουμέλη το βράδυ, έχοντας απολαύσει το φαράγγι με ησυχία. Θα μπορούσατε να περάσετε το βράδυ στην Αγία Ρουμέλη και στη συνέχεια να έχετε μια υπέροχη επόμενη μέρα στην παραλία πριν φύγετε.

πηγή: http://www.agiaroumeli.com